Beyne gönderilen hafif elektrik şoku sayesinde insandaki matemetik becerisinin arttığı gözlemdi.Birhayli ilginç olan deney Current Biology dergisinin internet sitesinde yayımlandı.
Araştırmada, özellikle beynin rakamsal algılayışı için gerekli olan parietal loba hafif elektrik akımı verildiğinde matematik becerilerinin 6 ay boyunca arttığı belirlendi.Deneye katılan 20-21 yaşlarında 15 üniversite öğrencisine semboller ve sayılar arasında bağlantı kurmaları istendi. Katılımcılardan daha sonra sadece sembolleri kullanarak işlem yapmaları (stroop testi) istendi.
Test sırasında katılımcıların beyninin matematikle ilgili olduğu bilinen ve parietal lob olarak adlandırılan bölümüne hafif elektrik akımı (1 miliamper) verildi. Uygulamaya "Transkranyal Doğru Akım Elektriksel Uyarımı" deniliyor. Kişinin dikkat ve performansının, beynin çeşitli bölgelerinin doğru akımla uyarılmasıyla değiştiği 1960'lı yıllardan beri biliniyor. Bilim adamları, bu yöntemin elektrik şokuyla ilgisinin bulunmadığının altını çiziyor.
Katılımcıların bir kısmında elektriğin soldan sağa, diğerlerinde sağdan sola doğru aktığını ifade eden bilim adamları, kontrol grubu olarak kullanılan kişilere hiç elektrik akımı verilmediğini söylediler.Araştırmada, elektriğin sağdan sola doğru aktığı katılımcıların en iyi sonuçları aldığı, diğerlerinin daha çok hata yaptığı, hiç akım verilmeyen kontrol grubundaki kişilerin ise ortalama başarı ele ettiği ortaya çıktı.
Oxford Üniversitesi'nden Cohen Kadosh ve ekibi, yöntemi, ciddi sayısal kabiliyetsizlikleri bulunan insanlar üzerinde denemeyi planladıklarını belirtti. Bu kişilerin, markette para sayma gibi temel işlemleri bile yapamadıkları ifade edildi.Sayısal kabiliyetsizlik; işsizlik, düşük gelir, depresyon, öz saygının azalması ve diğer sorunlarla ilişkilendiriliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder