7 Eylül 2010 Salı

Dikkat ! "100 milyon Facebook Profili " İndirilmeye Hazır!

           Sanal arkadaşlık platformlarının tahmin edilemez şekilde büyümesiyle bazı kötü niyetli kişilerin akıl almaz yollarla bilgileri ele geçirmesi mümküm..

Bazı yerlerde rastladığım bu haberi paylaşmayı uygun görüyorum.Sistemden bu tür bilgilerin çalınma olasılığı var.Sonuç olarak facebook hesabınızdaki gizlilik ayarlarını dikkat etmeden doldurmanız halinde bu tür bilgilerin çalınması veya toplanması mümkün! Hemde fotograflı bir şekilde.Bu tür profil sızdırılmasını karşın sonraki yazımda resimli olarak facebook gizlilik ayarlarını anlatacağım.

            E-posta adresleri, telefon numaraları gibi kişisel bilgi içeren 100 milyon Facebook profili 2.8 GB'lık torrent olarak indirilmeye hazır. Skull Security'den Ron Bowes bir tür internet robotu (web crawler) kullanarak
ayarları herkese açık olan Facebook profillerindeki bilgiyi toparladı. Facebook'un gizlilik ayarları geçtiğimiz aylarda değiştirilmiş ve varsayılan olarak profiliniz herkese açık hale getirilmişti. Ron Bowes bu gizlilik ayarı değiştirmeyen milyonlarca kişinin bilgisini toparlayıp bir torrent dosyası haline getirmiş.
Torrent dosyasında her beş Facebook kullanıcısından birinin yani profili herkese açık olan tüm kullanıcıların bilgileri bulunuyor. Üstelik bu torrent dosyası tamamen yasal çünkü sadece zaten açık olan bilgilerin bir derlemesi. Bowes sitesinde gizlilik ayarlarını yapan (örneğin profilinin sadece arkadaşlarının görmesini sağlayan) bilinçli kullanıcıların sayfalarının dahi %100 güvenli olmadığını belirtiyor:
"Bu ürkütücü bir güvenlik sorunu. Şu an Facebook'taki hemen herkesin adını bulabilirim. Bir kez kullanıcının sayfasının adresini ve adını bulduğumda resimlerine, arkadaşlarına ve kişisel bilgilerine bakabilirim. Eğer kullanıcıları gizlilik ayarlını daha sıkı yaptıysa en azından isimlerine ve resimlerine bakabilirim. Yani Facebook içinde aranabilen kullanıcıların, armaya açık olmayan arkadaşları varsa, bu arkadaşlar da aranabilir oluyor."
Gizlilik, Facebook kullanıcıları için ciddi bir mesele Facebook'un gizlilik ayarları pek çok kez haber konusu oldu. Facebook çeşitli gizlilik ayarlarına sahip olsa da bu ayarların anlaşılması hatta bulunması her kullanıcı için pek de kolay olmuyor. Facebook profilinizin aratılmaz yapmak için çok sayıda menü sayfasından geçmeniz gerekiyor ki çoğu kullanıcı bu yüzden uğraşmıyor.
Bir de kullanıcıların bulunma isteği var. Eğer kendinizi aramadan çıkartırsanız yeni insanların profilinizi bulmanızı hemen hemen imkânsız hale getiriyorsunuz. Pek çok kişi yeni insanlar tarafından bulunabilmek için gizlilik ayarlarını olduğu gibi bırakıyor.
Peki siz ne yapıyorsunuz? Profilinizin gizlilik ayarlarını yaptınız mı yoksa bir Torrent dosyasında olmayı dert etmiyor musunuz?

Kaynak:www.programlar.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder