17 Eylül 2010 Cuma

Pardus Yerli İşletim Sistemi

Pardus, Bir Türk Yapımı Yerli Bir İşletim Sistemi..
Ücretsiz, Açık Kaynaklı, Türkçe...
Pardus nedir ?
    
       Pardus, TÜBİTAK-UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde yürütülen bir işletim sistemi geliştirme projesidir. Pardus açık kaynak kodlu ve GPL (GNU Genel Kamu Lisansı) ile dağıtılan bir özgür yazılımdır.

        Pardus, bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını karşılayan, mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan ulusal işletim sistemidir.


       Pardus 2008.2, proje kapsamında 30 Ocak 2009 tarihinde yayımlanan son güncel sürümdür. Tek bir CD ile kısa sürede ve kolayca işletim sistemi ve çok sayıda yazılım paketi sisteme kurulur, hızla ve kolayca üretken hale gelinir.



Neden Pardus?
Özgürdür

        Lisansı sizi kısıtlamaz, üreticiyi sizden korumak için değil sizin haklarınızı korumak için tasarlanmıştır.

Türkçe Sever

        Çekinmeden Türk alfabesinin tüm harflerini kullanabilirsiniz. Yazım ve sözlük denetimi yapar, sizi güzel bir Türkçe kullanmaya teşvik eder.
Virüslere Geçit Vermez

        İnternet'ten gelen her dosyayı kontrolden geçirmekle, ya da virüs bulaşmış bilgisayarınızı temizlemekle zaman kaybetmezsiniz.
Hızlı Kurulur

        30 dakikada yüklenir. Tek kurulum işlemiyle bilgisayarınıza ofis yazılımı, İnternet gezgini, sohbet programı gibi gerekli bütün programlar da yüklenir.
Kolay Kullanılır

        Grafik arayüzleri, menüleri, ikonları ile aklınıza ve güdülerinize hitap eder. Kullanmak için bilgisayar öğrenmek, ikinci bir dil bilmek ya da uzun eğitimlerden geçmek gerekmez.
Tamdır

        Bir masaüstü kullanıcısının gereksinim duyacağı her türlü yazılım Kurulum CD'si içinde mevcuttur. İnternet araçları, ofis paketi, her türlü resim, müzik, film için oynatıcı ve düzenleyiciler, oyunlar, aklınıza ne gelirse...
Özelleştirilebilir

        Sistemi, kendi beğeninize göre özgürce değiştirebilirsiniz. Hem görünüş, hem de davranış açısından. Tek sınır, hayal gücünüzdür.
Şeffaftır

        Kaynak kodlarını kendi ihtiyaçlarınıza göre değiştirebilir, kendi dağıtımınızı üretebilirsiniz. Ne yaptığını ve ne yapmadığını kaynak koduna bakarak bilirsiniz.
Çok Dil Bilir

        Ayrı ayrı CD'ler ile tekrar yükleme yapmadan, iki dokunuşla Türkçe'den İngilizce'ye dönüşür. Herhangi başka bir dilin desteğini eklemek de son derece kolaydır.
Eğlencelidir

       Kaptan Masaüstü, PiSi ve ÇOMAR ile bilgisayar kullanmanın keyfini, tam Türkçe desteği ile bilgisayarınızı kendi dilinizde kullanmanın kolaylığını yaşarsınız.

        Pardus hali hazırda kullandığımız windowslardaki bazı uygulama ve oyunları desteklemiyor.Windows da İleri düzey bir kullanıcı , oyunlardan vazgeçemeyen birisiyseniz en azından bilgisayara  windows+pardus sistemlerini birlikte kurarak Pardus deneyimini yaşabilirsiniz.Ücretsiz bir çok uygulamaları ile Pardus tan kolaylıkla vazgeçemiyeceksiniz..

Daha fazla bilgi ve güncellemeler için ;

Pardus 2009 Ekran Görüntüleri














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder