10 Aralık 2010 Cuma

Fazla Konuşmanın Zararları

TEK KULAKTA 6 DAKİKAYI AŞMAYIN

        Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş, cep telefonuyla aynı kulakta 6 dakikadan fazla konuşulmasının çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtiyor.

        Cep telefonlarının özellikle aynı kulağa dayalı olarak 6 dakikanın üzerinde kullanılmasının riski vardır. Aynı kulakla 6 dakikayı geçen konuşmalarda kulak çevresinde ısı artar. Bu artış yaklaşık 1 santigrat derece olur. Isı artışıyla birlikte etkilediği bölgelerdeki hücrelerde yapısal değişimler yaşanabilir.


       Bunlar her ne kadar vücuttan bertaraf edilebilse de bertaraf edilemeyecek sorunlar ortaya çıkabilir. Bu da baş ağrısı, sinirlilik, uykusuzluk, dikkat eksiklikleri, hücrelerde yapısal değişikliklere neden olabilir. Bu yönde araştırmalar devam etmektedir ancak ısı artışına neden olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle aynı kulağa cep telefonunu dayayarak, 6 dakikadan fazla konuşulmaması gerekir.''

KABLOLU KULAKLIK KULLANIN

       Cep telefonun cihazlarının mutlaka kablolu kulaklıkla kullanılması gerekliliği vurgulanıyor.İletişim teknolojilerinde tüketimin sınırsız olmasının, insanları ayrıca sosyal yaşamdan uzaklaştırarak marifeti büyük ancak ekranı küçük bir dünyaya insanları hapsettiğini savunan Topbaş, ''Bunlar, sosyal ilişkilerimizi de etkileyebilir. O nedenle iletişim teknolojilerinin 'gerek oldukça' kullanılması her yönden daha olumlu sonuçlar doğuracaktır''açıklamasında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder